szerda, október 14

Sütőtök

Aki kilátogat a piacra, örömmel konstatálhatja, hogy megkezdődött a sütőtök-szezon. Van, aki sütőben sütögeti, van aki csak lámpásokat farag belőle, mi a levesre esküszünk. "Mi" alatt a család 18 éven felüli tagjait kell érteni, a kiskorúak minden formájában mellőzik az életükből, háromból kettő sugárban jelezte nemtetszését, Bercus csak rázta a fejét...
De mi, a nagyok kitartunk, és a saját gasztronómiai élvezeteinket kielégítvén is főzzük, minden héten, imígyen:
A tököt VP felkockázza és megpucolja. (Először kisméretű egybetökkel próbálkoztunk, majd baltával, láncfűrésszel a kezében az ember hamar levonja azt a gyakorlati következtetést, hogy a nagyobb alakú, előre felezett tök ideálisabb a konyhába.
A pucolt tökkockákat vízben megfőzöm (kb.kétszer annyi víz, mint amilyen magas a tökhalom), teszek bele húsleveskockát. Mikor megpuhult a lényeg, átmerem a tököket a turmixba, teszek bele fokhagymát, bazsalikomot, kis szerecsendiót, borsot, tejfölt, és összeturmixolom, aztán vissza a lábosba, összekeverem a maradék lével, szükség esetén sózom.
Összerottyintom (nem szabad forralni!), és kész is.
Fokhagymás pirítósdarabkákat beledobálva szeretjük a leginkább, bár anélkül is el szokott fogyni.
Magáról a levesről majd holnap töltök guszta képet, de ma éhesebb voltam, mint hogy végignézzem egy tál sütőtök pózolását!

Nincsenek megjegyzések: